Blogs & nieuws

Blogs
06-01-2020

Pauline Buit, één van de auteurs van Levend Water

Wie ben je en wat doe je? Ik ben onderwijskundig ontwerper. Dat betekent voor mij teksten schrijven en plaatjes maken om dingen uit te leggen. Dat doe ik voor kinderen en volwassenen en met hele diverse inhoud, van burgerschapsvorming tot EHBO. Wat doe je voor Levend Water? Op dit moment schrijf ik mee aan de herziening van de handleidingen. Ik heb al een korte geschiedenis met de methode. In 2014 begon het met gebruikersbijeenkomsten, waarin verschillende verbeterpunten en wensen naar voren kwamen. Naar aanleiding van die gesprekken heb ik met het projectteam en een programmeur het Levend Water Digibord gemaakt. Ook hebben we toen met verschillende auteurs de werkboeken vernieuwd. Nu zijn de handleidingen aan de beurt. In de herziene handleiding schrijven we voor elk verhaal een soort korte scenes. Erg mooi om te doen, vooral omdat verhalen centraal staan in de methode en de leerkrachten zo meer houvast hebben voor het vertellen. Wat vind je van Levend Water? Wat Levend Water mooi maakt, is dat de methode de kinderen laat kennismaken met heel veel verhalen uit de bijbel. In de herziene werkboeken en straks ook in de herziene handleiding is meer ruimte voor wat de kinderen zelf vinden en ervaren. Ze denken elke les na over een verhaal uit de bijbel en wat het voor hen betekent. Dat vind ik belangrijk. Wanneer is de herziene handleiding klaar? Het zijn nogal wat lessen! 8 x 40 x 4. Reken maar uit. We werken er met drie auteurs aan en zijn nu bijna klaar met de handleidingen van groep 4 en 8. Deze komen voor het nieuwe schooljaar online. Daarna werken we hard verder.
Blogs
06-01-2020

Verjaardagskaarten

Het team van Levend Water komt regelmatig op basisscholen en maken mee dat een jarige leerling zo’n mooie grote verjaardagskaart krijgt met de namen en wensen van alle juffen en meesters. Dit inspireerde ons om met de kleurrijke illustraties van onze huistekenaar, Michel de Boer, verjaardagskaarten te ontwikkelen. Het resultaat is mooi. De kleueren spatten er van af, kinderen vinden ze aantrekkelijk en jullie laten zien waar je als school voor staat. Een ander idee werd ons aangereikt door een leerkracht die Levend Water gebruikt: Kunnen jullie geen uitnodigingskaarten maken voor de nieuwe kleuters? Ook daar zijn we mee aan de slag gegaan. Beide producten zijn te bestellen in de webshop. De verjaardagskaarten in een mapje van 20 met 10 verschillende illustraties en de oproepkaarten in een mapje van 25 stuks.
Blogs
06-01-2020

Animatiefilmpjes in Levend Water

Animatiefilmpjes in Levend Water   Toen Levend Water in 2015 de stap naar een digitale omgeving maakte, lag het voor de hand om de mogelijkheden die dat bood maximaal te gebruiken. Het ontwikkelteam zocht naar mooie filmpjes die de Bijbelverhalen van de leerkrachten kunnen ondersteunen. Op onze zoektocht naar geschikt materiaal kwamen we in contact met Max7, een Amerikaanse organisatie die Bijbelmateriaal voor kinderen ontwikkelt. Zij hebben  aansprekende animaties gemaakt van Bijbelverhalen, met hoge artistieke kwaliteit en naadloos aansluitend op het Bijbelverhaal. Levend Water heeft met Max7 een contract kunnen sluiten en we hebben de rechten gekregen om de tekenfilmpjes in te spreken in het Nederlands. In samenwerking met Bralectah/Opkijken hebben we zo’n 20 filmpjes bewerkt en in het Nederlands ingesproken. Als stemacteur hebben we gebruik gemaakt van Jaco Meedendorp. Hij was een student van de pabo van hogeschool Viaa. ‘Ik vind het mooi om mijn bijdrage te kunnen leveren aan Levend Water en om zode Bijbelverhalen dichter bij de kinderen te brengen’, zegt Jaco. Deze tekenfilmpjes staan in de materialenbalk van het Levend Water Digibord bij de hoofdstukken waar het betreffende Bijbelverhaal langskomt. Nieuwsgierig? Kijk dan naar de animatie van de vier vrienden. https://youtu.be/umv3jEjbOvw