Les 1: Een zondares met olie

Samenvatting en focus

Terwijl Jezus bij de farizeeër aan tafel zit, komt er een zondige vrouw de voeten van Jezus zalven. Dit zorgt voor onbegrip bij Simon. Jezus laat door middel van een verhaal zien dat deze vrouw hiermee haar dankbaarheid toont, omdat ze ervan bewust is hoe groot de vergeving is die zij van Jezus ontvangt voor haar zonden. Focus in de vertelling op de vrouw die laat zien dat als je spijt hebt en van Jezus houdt, er altijd vergeving is bij God voor de verkeerde dingen die je hebt gedaan.

Planning
Op het werkblad staan twee verwerkingsopdrachten bij het thema. De opdrachten vragen wat meer tijd en zijn bedoeld om het thema op een creatieve manier zichtbaar te maken in de school. De kinderen kunnen hun werk in de groep, maar ook schoolbreed presenteren. 

Tijdlijn

Dit verhaal speelt zich af tijdens Jezus’ leven op aarde, als hij met zijn discipelen rondreist door Israël om de Joden te vertellen over God. Rond 30 na Christus.

Opening

Wanneer had jij heel veel spijt van iets wat je had gedaan?

Aandachtspunten

Lijn van de vertelling: 

  • Simon, de farizeeër – Kennen jullie Simon al? Simon is een farizeeër. Een farizeeër is iemand die de wetten van God héél goed kent. En net als de andere farizeeërs let Simon er goed op of alle Israëlieten wel leven zoals God dat heeft opgeschreven in de wetten.
  • Simon nodigt Jezus uit om bij hem te komen eten – Op een dag komt Jezus in de plaats waar Simon woont. Jezus staat erom bekend dat hij zich niet zo druk maakt om de wetten van God. Simon nodigt Jezus uit om bij hem te komen eten, zo kan hij ook een beetje op Jezus letten.
  • Tijdens het eten komt er een zondige vrouw het huis van Simon binnen – Terwijl Jezus bij Simon in huis aan tafel zit om te eten, komt er ineens een vrouw het huis van Simon binnen. Iedereen die aan tafel zit kent deze vrouw. Ze vinden haar een slechte vrouw, omdat ze veel verkeerde dingen doet. De vrouw heeft een kruikje bij zich waar zalfolie in zit.
  • De vrouw smeert de voeten van Jezus in met zalfolie – Iedereen wacht gespannen af wat de vrouw gaat doen. Ze loopt naar de voeten van Jezus. Dan begint ze te huilen. De voeten van Jezus worden er helemaal nat van. Ze droogt ze gauw af met haar lange haren. Dan kust ze de voeten van Jezus en pakt ze het kruikje waarmee ze de zalfolie over Jezus’ voeten uitgiet.
  • Simon begrijpt niet wat er gebeurt - Simon ziet wat de vrouw bij Jezus doet, maar hij begrijpt niet waarom ze dit doet. En hij begrijpt al helemaal niet waarom Jezus er niks van zegt. Hij schudt zijn hoofd en denkt: ‘Als Jezus een profeet is, dan weet hij wat die vrouw allemaal voor verkeerde dingen heeft gedaan en zou hij haar weg moeten sturen.’
  • Jezus vertelt Simon een verhaal – Jezus weet wel wat Simon denkt en vertelt hem een verhaal: ‘Er waren eens twee mannen die allebei geld moesten lenen van iemand anders. De ene man moest 50 euro lenen, de andere man moest 500 euro lenen. Na een poos hebben ze allebei het geld nog niet terugbetaald. De man van wie ze het geld geleend hebben, zegt dan dat ze het geld allebei niet meer hoeven terug te betalen. Welke man is hier het meest blij mee?’ Dat lijkt me logisch, denkt Simon, dat is natuurlijk de man die het meeste geld heeft geleend.
  • Jezus maakt Simon duidelijk waarom de vrouw zijn voeten zalft Jezus vraagt aan Simon: ‘Snap je het nu? Deze vrouw weet dat ze veel verkeerde dingen heeft gedaan. Ze zalft mijn voeten om te laten zien hoe blij ze is dat ik haar dat allemaal heb vergeven.’

Afsluiting van de les

Hoe voelde het toen iemand jou vergaf voor iets wat jij had gedaan?

Als je aan God of iemand anders om vergeving vraagt voor iets wat je hebt gedaan, dan voel je je daarna vaak opgelucht en blij.

Zingen

Zing een lied, bijvoorbeeld Vergeven (Marcel Zimmer) of Psalm 103.

Extra informatie

  • Tafelmanieren – In de tijd van Jezus lag men in Israël op rustbedden aan de maaltijd. De voeten naar achteren gestrekt en steunend op de linkerarm. Het was de gewoonte om de gasten die gereisd hadden een voetbad aan te bieden. Andere manieren om gasten te laten zien dat ze heel welkom waren, was het geven van een kus of het zalven met olie. Een kus is een teken van welkom en eerbetoon voor hoge gasten. Het zalven met olie is een teken van feestvreugde.
  • De vrouw staat bekend als zondares – De vrouw uit het verhaal heeft een slechte reputatie. Haar zonden waren bekend bij het grote publiek, dit leverde haar minachting en veroordeling op. Misschien was ze een prostituee of iemand die overspel had gepleegd.

Omschrijvingen bij afbeeldingen

Afbeelding 1: De vrouw droogt de voeten van Jezus af met haar eigen haren.