Dag 3: Het grote geheim Print

Samenvatting en focus voor de leerkracht
De sterfdag van Jezus noemen we Goede Vrijdag, omdat onze schuld toen met Jezus gestorven is. Alsof het een rechtszaak is, worden wij vrijgesproken omdat de aanklacht tegen ons met Jezus is begraven.

Tijdlijn

Op vrijdag sterft Jezus aan het kruis.

Extra informatie

Het Oudgriekse woord ichtus, dat is vis, heeft een bijzondere betekenis gekregen:
I = Jesus                     Jezus
Ch = Christus              Christus
Th = Theou                 Gods
U = Uios                      Zoon
S = Soter                     Redder

Lijn van de vertelling:

  • Naar het graf - Als Jezus aan het kruis is gestorven, brengen ze zijn lichaam naar een graf. Wij weten natuurlijk al hoe het verhaal afloopt, maar denk je eens in hoe de vrienden van Jezus zich gevoeld hebben toen ze zijn dode lichaam naar het graf droegen… en toen ze daarna zonder hem vertrokken… Dat kun je toch geen ‘goede’ dag noemen? Hoe kan de Redder die de hele wereld zou redden nu doodgaan? Daar klopt toch niks van?
  • De brief van Paulus - Jaren later schrijft Paulus een brief aan een kerk in Kolosse waarin hij uitlegt wat er zo goed is aan de dag dat Jezus stierf en werd begraven. Hij legt uit dat Jezus de wereld juist redt door voor de wereld te sterven.
  • Doodstraf verdiend - Paulus zegt tegen de gelovigen: Jullie waren ook dood, net als Jezus. Doordat je jezelf belangrijker vindt dan God en andere mensen heb je de straf verdiend die God ooit al aan Adam en Eva had aangekondigd: de dood. Want als je jezelf het belangrijkst vindt, vergeet je om van God en andere mensen te houden. Je gaat dan verkeerde dingen doen. En dat is zonde. Iedereen die zondigt heeft de doodstraf verdiend.
  • Met Jezus gestorven - Maar doordat Jezus zich liet doden, kreeg Hij onze straf. Hij zei tegen God: ‘Geef die doodstraf maar aan mij!’. Onze schuld is met Jezus gestorven.
  • Aanklacht gekruisigd - Als er een rechtszaak is, dan staat de aanklacht altijd op papier. De rechter kan dit lezen en bepaalt dan of iemand schuldig is en welke straf hij verdient. Paulus zegt dat het papier met onze aanklacht, waar precies opstaat wanneer we niet genoeg van God en onze naasten hielden, met Jezus is gekruisigd.
  • Helemaal weg - Natuurlijk niet letterlijk. Paulus maakt een vergelijking. Hij wil uitleggen dat doordat Jezus onze straf droeg, wij geen schuld meer hebben. Elke herinnering aan wat wij fout deden, is helemaal weg, alsof het met Jezus is gestorven aan het kruis.
  • Jezus als Redder - De mensen in de tijd van Paulus waren hier ontzettend blij mee. Jezus was hun Redder, dat was het belangrijkste dat zij geloofden. Maar het was in die tijd soms gevaarlijk om in Jezus te geloven. Je kon ervoor in de gevangenis komen of zelfs gedood worden. Daarom bedachten ze een geheim symbool waaraan ze elkaar konden herkennen. Een visje.
  • Ichthus - Een visje kun je makkelijk in één beweging tekenen. Het Griekse woord voor visje was ‘ichthus’ en de letters van dat woord zijn de eerste letters van de woorden ‘Jezus Christus, Gods Zoon, Redder. Zo werd het visje hun geheime symbool, een soort wachtwoord of code.

Jij kent vast wel superhelden en stoere redders uit boeken of films. Gaan zij wel eens dood? Past doodgaan wel bij een superheld?

De sterfdag van Jezus noemen we ‘Goede vrijdag’. Wat vind jij een geschikte naam voor zijn sterfdag?