Dag 2: Hoe vier je Pasen? Print

Samenvatting en focus voor de leerkracht
Dat Jezus is opgestaan uit de dood betekent dat er ook voor ons hoop is op een leven na de dood.

Tijdlijn

Gisteren werd het verhaal van de opstanding verteld, vandaag wat Paulus daarover schrijft.

Extra informatie

  • Lentefeest - Pasen valt samen met de lente. Bij de kerstening is het feest van Pasen, feest van nieuw leven, gecombineerd met het feest van de lente. Eieren verwijzen naar vruchtbaarheid. Ook bloemen en uitbottende planten. Hoe de paashaas precies in de traditie is gekomen is onduidelijk. De paaseieren komen misschien uit de Joodse traditie om op sederavond een hardgekookt ei te serveren.

Lijn van de vertelling:

  • Eieren - Veel mensen eten met Pasen eieren, echte of van chocola. Dat is geen christelijke traditie. Het heeft te maken met de lente. Een ei betekent nieuw leven, net zoals in de lente alles weer tot leven lijkt te komen. Ook bij het Joodse Pesachfeest eten ze een ei als symbool voor nieuw leven. En dat nieuwe leven dat past eigenlijk wel heel goed bij het Paasfeest.
  • Ruzie in Korinte - Paulus schrijft daarover in zijn brief aan de kerk in Korinte. In die gemeente hebben ze ruzie gekregen over de vraag of er leven is na de dood. Er zijn christenen daar die denken dat met de dood alles afgelopen is. Paulus wil iedereen daar duidelijk maken hoe het zit.
  • De kern - Hij schrijft: Het belangrijkste wat je moet weten is dat Jezus voor onze zonden is gestorven en na drie dagen is opgestaan. Meer dan vijfhonderd mensen hebben Hem na zijn dood springlevend gezien.
  • Leven na de dood - Als Jezus is opgestaan uit de dood betekent dit dat wij ook levend kunnen worden na onze dood. Als dat niet kon, dan kon Jezus het toch ook niet? En dan was ons geloof totaal zinloos! Als we geen hoop hebben op een leven na de dood, wat heeft ons leven dan voor zin?
  • Laatste vijand - De dood was onze laatste vijand, maar Jezus heeft de dood overwonnen! Daarom hoeven wij niet dood te blijven. Daarom is de dood niet meer de baas over ons.
  • Zinvol leven - Als er geen leven na de dood was, dan kon je net zo goed voor jezelf leven, drinken en luieren. Maar juist omdat er nog een leven na de dood is, heb je de taak om goed te leven, in liefde voor God en elkaar!

Hoe vieren jullie thuis Pasen? Ga je wel eens eieren zoeken? Wat heeft de Paashaas eigenlijk met Pasen te maken?

Hoe kun je vieren dat de dood is verslagen? Wat zou je kunnen doen of eten om dat te vieren?