José Korsaan: Handleiding schrijven is speels en boeiend

José Korsaan: Handleiding schrijven is speels en boeiend

Handleidingen van Levend Water herschrijven. Dat is wat waar ik me de afgelopen periode mee bezig heb gehouden. En waar ik ook nog wel even zoet mee zal zijn. Want het is een hele klus: In totaal schrijven we acht jaargangen van 40 hoofdstukken met vier lessen per hoofdstuk. Dat zijn in totaal 1280 handleidingen!

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of dat nou leuk werk is…?
En ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen: ‘Ja!’

Ik vind het boeiend en een speelse uitdaging om de bestaande handleidingen, die niet meer kloppen met de werkboeken, te verfrissen en eigentijdser te maken.

Ik vind het belangrijk dat kinderen vanuit hun eigen leven, leren begrijpen wat ze van de mensen en verhalen uit de Bijbel kunnen leren. Zodat ze ontdekken hoe goed God is.

Bij elke handleiding bedenken we daarom een openingsvraag en afsluiter die een brug slaat tussen de wereld van het kind en de lessen uit de Bijbel.

De verhaallijn schrijven we puntsgewijs op. En zo maken we de voorbereiding voor een Bijbelverhaal zo overzichtelijk mogelijk, zodat je als leerkracht met een minimale voorbereidingstijd, toch de kern van het verhaal kan overbrengen aan de kinderen.

Voor mijzelf is elke les ook een leermoment. Hoe vaak loop ik zelf eigenlijk weg, net als Jona? Of hoe voelt het voor mij om een geheim te hebben, net zoals Ester?

Met het herschrijven van de handleidingen hoop ik (hopen we als team) onderwijzers te inspireren om verbinding te maken met de kinderen en het geloof, heel praktisch.